Fără categorie

Despre tricotat și alte kituri

Îmi aduc aminte că am început să tricotez într-una dintre verile petrecute la bunica. Stătea în zilele toride de august într-un fotoliu confortabil cu andrelele și un ghem tigrat în nuanțe puternice de roșu. Planul era să împletească un cardigan lejer pentru când o veni toamna. Eram fascinată de viteza cu care mișca mâinile și cum firele de tricotat se duceau în stânga, pe urmă în dreapta ca mai apoi să dispară cu totul într-un format unitar care nu semăna a nimic. Era inițial o linie mai groasă, pe urmă un pătrat, mai apoi un dreptunghi și după 3 astfel de forme, la începutul lunii septembrie era un cardigan.

Câte puțin despre începuturi

Probabil desenele animate de la televizor mă mai interesau foarte puțin pentru că îi stăteam pe cap și a simțit nevoia să îmi dea și mie de lucru. Așa că într-o dimineață a pregătit un ghem albastrul cerului, andrele care păreau extrem de groase în comparație cu cele pe care le folosea ea și m-a pus la treabă. Simplu pe doi, la final trebuia să fie un fular. Simplu, lung, ochiuri pe față de sus până jos ca să nu mă încurc, iar după ce m-a ajutat să trag prima linie de ochiuri pe andrea și câteva rânduri ca exemplu am început să tricotez. Era mai mult un joc de mima pentru mine – copiam ceea ce făcea ea pentru cardigan. Doar că proiectele nu se comparau, iar eu am ajuns să creez un model complet dezordonat pentru un fular care nu a fost niciodată purtat de cineva. S-a pierdut în ultimii 21 de ani pe undeva, probabil este aruncat undeva sau de tot.

Dar așa am făcut cunoștință cu tricotatul. La vremea respectivă nu mi-aș fi imaginat că va deveni mai întâi o pasiune, iar apoi un stil de viață și în final activitatea mea principală. Eu o interpretez ca pe o poveste de dragoste pe termen lung, nu am ținut legătura pentru o perioadă foarte lungă, am crescut amândoi, iar apoi ne-am regăsit. Iar tricotatul s-a schimbat foarte mult de când l-am cunoscut prima dată. A ajuns de la andrelele acelea de 8 mm pe care le credeam gigant la vremea respectivă, la 12, 15, 25 și chiar 50 mm. Cu fire din ce în ce mai groase, mai plăcute și mai rapide.

Tricotatul cu fire groase este relaxant

În primul rând pentru că te miști foarte repede. Foarte repede. Cu firele gigant, în 1 oră și jumătate ai o păturică de 75 x 125 cm, cu firele crazy sexy wool în 2 ore ai un fular de 2 metri lungime cu care poți pleca direct pe derdeluș. Dacă folosești firele super chunky, în 2 ore și puțin ai mânuși până la coate, cu sau fără degete.

Cumva creezi pufoșenii într-un timp foarte scurt. Bunica mea a tricotat o lună pentru un cardigan, cu fire groase ar fi o joacă de o zi. Cu cât este necesar mai puțin timp investit, cu atât proiectul este mai relaxant. Pentru că obții rezultate repede și este și distractiv să îți tricotezi ceva pentru diseară. 🙂

Cum începi să tricotezi?

Cu un prim ochi pe andrea. Dar cum îl începi? Și ce faci cu el? Cum trebuie să arate la final? Sunt foarte multe întrebări fără un răspuns predefinit. Din păcate, nici eu când am reînceput tricotatul nu aveam niciun răspuns. Am reușit să deslușesc câte ceva cu ajutorul youtube, dar și pe youtube sunt zeci de tutoriale pentru același procedeu, fiecare cu instrucțiuni diferite. Am definitivat tehnica abia după câteva zeci de pături și peste o sută de fulare. Dar tot nu m-am putut descurca cu firele mai mici decât firele gigante. Deși sistemul este același, ceea ce știam eu despre o pătură nu se aplica pentru un pulover de exemplu.

Așa am ajuns la Wool and the Gang. Am fost complet fascinată de tutorialele lor, de instrucțiunile perfecte pentru un începător ca mine și de firele care sunt exact ceea ce se recomandă pentru Netflix, knit and chill. Am făcut cunoștință online, le-am povestit despre mine, despre Wolo, despre motivația mea și despre pasiunea comună pentru fire de calitate. Nu știu dacă a fost dragoste la prima vedere sau la primul ghem de Crazy Sexy Wool, dar la finalul zilei, Wolo este reprezentantul oficial al lor în România. Sunt atât de mândră de produs și de deschiderea lor față de România, nici nu știu cum să o pot spune în cuvinte. 🙂

Kituri de tricotat

Am ales Wool and the Gang atât pentru firele premium și accesoriile din materiale deosebite, dar mai ales pentru selecția de kituri. Fularele, puloverele, cardiganele și chiar mânușile sunt create cu designeri pentru a avea la finalul proiectului un accesoriu pe care să îl folosești cu plăcere. Datorită tutorialelor pe care le au disponibile (le poți găsi online cu ajutorul pattern-ului) înveți în doi timpi și trei ochiuri ce ai de făcut.

Kiturile complete conțin gheme (numărul necesar de gheme pentru a tricota exact ce trebuie), instrucțiuni complete în limba engleză și, opțional andrele de dimensiunea potrivită pentru tipul de proiect. Eu le-am gândit inițial ca pe un cadou pentru sine însuși, pentru că un hobby este greu de creat. Cumva, kitul nu conține numai materie primă pentru un super fular, sau pentru cel mai călduros pulover, ci este un punct de plecare complet pentru un hobby pe care poate ți-ai dorit să îl ai, sau dacă nu, ești doar curioasă să îl încerci. Ce am remarcat însă este că aceste kituri au devenit cadoul perfect pentru cei cărora chiar nu mai știi ce să le faci cadou. Care par că au tot ce le trebuie, sau ești în dilema ceva de purtat versus ceva de făcut (eu sunt permanent în dilema asta).

Pe locuri, fiți gata, tricotați

Am primit multe întrebări despre prețurile kiturilor, de ce are aceeași valoare un kit de do-it-yourself cu un pulover cumpărat gata împletit. Sunt 2 motive – primul este că materialele sunt premium tocmai pentru ca experiența să fie distractivă și memorabilă de la primul până la ultimul rând. Iar în al doilea rând, nu este un obiect vestimentar, este o experiență în sine. Este o activitate care te ajută să te relaxezi, care te ajută să uiți de orice cât de zbați ca toate ochiurile să fie egale și să nu depășești numărul de rânduri (mi se întâmplă extrem de des să încep să tricotez și să uit unde trebuie să mă și opresc).

Tricotatul nu este numai despre produsul final, este despre o experiență, despre cum te va face să te simți atât toată joaca creativă, cât și să porți/dăruiești ceva făcut de mânuțele tale <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *